jesienne ciasteczka dyniowe
19:27
Sezon dyniowy w pełni. Warto to wykorzystać, bo to naprawdę wartościowe warzywo, i nie tylko dla nas. Dynia jest źródłem wielu cennych składników, takich jak m.in. witaminy K, C, A, B, B6, czy też minerałów jak potas, magnez, fosfor i wapń, warto więc używać jej jako zdrowy dodatek do codziennego psiego posiłku.
Dynię można podawać psu na wiele sposobów, w postaci purée, kawałkach lub ciasteczkach.
My zdecydowanie preferujemy tą ostatnią opcje, dlatego dzisiaj podzielę się z wami sprawdzonym przepisem na takie ciacha, które zawsze, ale to zawsze wychodzą (no chyba że je spalicie, ale to już nie podlega pod reklamację 😅).
Składniki*
⎺⎺⎺⎺⎺
- pół szklanki purée z dyni
- 500g mąki (najlepsza dla psiego brzucha będzie ryżowa, owsiana lub orkiszowa)
- łyżka masła orzechowego (bez soli, robiony własnoręcznie lub kupiony w sklepie)
- płaska łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- jajko
- łyżeczka oleju (ja używam oleju z łososia)
- łyżka miodu (opcjonalnie)
Przygotowanie
⎺⎺⎺⎺⎺⎺⎺⎺⎺
W dużej misce wymieszać purée z dyni, jajko, olej, miód i masło orzechowe. Do drugiej miski wsypać i wymieszać suche składniki – mąkę i cynamon . Następnie suche składniki połączyć z mokrymi. Masa powinna mieć konsystencję ciasta, które będziemy mogli wałkować i wykrawać ciasteczka. Masę przenosimy na blachę z papierem do pieczenia i formujemy lub wykrawamy foremkami ciastka. Piekarnik nagrzewamy do 180°C wkładamy nasze smakołyki na 20-30 minut sprawdzając wykałaczką, czy ciasto w środku nie jest surowe.
Jeżeli skorzystacie z naszego przepisu, koniecznie pochwalcie się waszymi ciachami w komentarzu 😊
0 komentarze