jesienne ciasteczka dyniowe

19:27

Sezon dyniowy w peÅ‚ni. Warto to wykorzystać, bo to naprawdÄ™ wartoÅ›ciowe warzywo, i nie tylko dla nas.  Dynia jest źródÅ‚em wielu cennych skÅ‚adników, takich jak m.in. witaminy K, C, A, B, B6, czy też minerałów jak potas, magnez, fosfor i wapÅ„, warto wiÄ™c używać jej jako zdrowy dodatek do codziennego psiego posiÅ‚ku. 

Dynię można podawać psu na wiele sposobów, w postaci purée, kawałkach lub ciasteczkach.
My zdecydowanie preferujemy tą ostatnią opcje, dlatego dzisiaj podzielę się z wami sprawdzonym przepisem na takie ciacha, które zawsze, ale to zawsze wychodzą (no chyba że je spalicie, ale to już nie podlega pod reklamację 😅).

Składniki*
⎺⎺⎺⎺⎺
- pół szklanki purée z dyni
- 500g mąki (najlepsza dla psiego brzucha będzie ryżowa, owsiana lub orkiszowa)
- łyżka masła orzechowego (bez soli, robiony własnoręcznie lub kupiony w sklepie)
- płaska łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- jajko 
- łyżeczka oleju (ja używam oleju z łososia)
- łyżka miodu (opcjonalnie)

Przygotowanie
⎺⎺⎺⎺⎺⎺⎺⎺
W dużej misce wymieszać purée z dyni, jajko, olej, miód i masÅ‚o orzechowe. Do drugiej miski wsypać i wymieszać suche skÅ‚adniki – mÄ…kÄ™ i cynamon . NastÄ™pnie suche skÅ‚adniki poÅ‚Ä…czyć z mokrymi. Masa powinna mieć konsystencjÄ™ ciasta, które bÄ™dziemy mogli waÅ‚kować i wykrawać ciasteczka. MasÄ™ przenosimy na blachÄ™ z papierem do pieczenia i formujemy lub wykrawamy foremkami ciastka. Piekarnik nagrzewamy do 180°C wkÅ‚adamy nasze smakoÅ‚yki na 20-30 minut sprawdzajÄ…c wykaÅ‚aczkÄ…, czy ciasto w Å›rodku nie jest surowe.

Jeżeli skorzystacie z naszego przepisu, koniecznie pochwalcie się waszymi ciachami w komentarzu 😊

Podobne posty

0 komentarze